MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA V HALOVEJ LUKOSTREĽBE 2017

Vrchol tohtoročnej halovej sezóny na Slovensku sa konal v Badíne pri Banskej Bystrici v dňoch 24 – 26.3.2017. Účasť na MSR bola podmienená splnením výkonnostného limitu pre rok 2017, ktorý bolo možné splniť na niektorom z predchádzajúcich halových pretekov pod hlavičkou Slovenského lukostreleckého zväzu. MSR boli z dôvodu systému súťaže ako aj pre relatívne veľký počet súťažiacich, rozdelené do troch dní kde samostatne prebiehala súťaž dospelých a mládeže.

 

Slávnostné otvorenie Majstrovstiev Slovenska 2017 bolo zahájené v piatok za pekného slnečného dňa pri tónoch štátnej hymny. Nasledovali sľuby Fair Play zástupcov rozhodcov a strelcov.

Veľkou prestížou bolo aj zastúpenie nášho klubu v radoch rozhodcov, kde sa výborným výkonom prezentoval Palko Durec, ktorý počas dvoch skutočne náročných dní, podal výkon s vysokou profesionalitou. Sledovanie situácie počas streľby, posudzovanie sporných momentov, ako aj samotné vyhodnocovanie výsledkov bolo ako fyzicky tak aj psychicky skutočne náročné. Veľká vďaka za predvedený výkon.

 

Po kontrole náradia a úvodných tréningových výstreloch bola súťaž dospelých odštartovaná piatkovou kvalifikáciou na 60 šípov (systém súťaže bol  v plnom formáte, teda kvalifikácia + eliminácie + finále).

Aj keď naša výprava strelcov v kategórii dospelých nebola veľmi veľká, bola nadmieru úspešná. V kategórii holý luk náš klub reprezentovali Mirka Eliášová a Martin Kelemen.

Mirka si “vďaka” neovplyvniteľným okolnostiam súťaž veľmi neužila, bojovala však až do konca a skončila na veľmi peknom piatom mieste.

Maťo Kelemen absolvoval premiéru na majstrovstvách naozaj výnimočným spôsobom. V kvalifikácii nastrieľal nový oficiálny klubový rekord (468 bodov), obsadil priebežné 7. miesto a s prehľadom si vybojoval voľný žreb do prvého kola eliminácií pre 32 najlepších. A to ešte nebolo jeho posledné slovo ;-).

V sobotu pokračovali MSR eliminačným kolom. Dobrú náladu a psychickú pohodu si Maťo našťastie udržal aj počas sobotňajších súbojov jeden na jedného. Úroveň súťažiacich bola naozaj vysoká o čom svedčia výsledky z kvalifikácie kde poradie strelcov na 3. až 8. mieste boli v rozmedzí 8 bodov čo je prakticky jeden šíp. O jednotlivých setoch v eliminácii často rozhodoval jediný bod. KO systém býva zradný. Vedeli by o tom rozprávať strelci, ktorí prehrali svoje zápasy napriek vyššiemu celkovému nástrelu. O to dôležitejšie bolo sústrediť sa naozaj na každý šíp.

Maťo svoju jazdu zvládol bravúrne a na prekvapenie mnohých súperov sa prepracoval až do úplného finále kde zaslúžene získal striebornú medailu. Pritom to bola jeho piata súťaž v kariére. Obdivuhodné.

 

 

Deti a mládež začínali svoju súťaž v sobotu poobede. Tu sme mali zastúpenie v troch kategóriách. Prihlásených bolo ešte viac ako dospelých. Takisto viac ľudí bolo aj na tribúne, kde rodičia vytrvalo držali palce svojim ratolestiam.

Saška Kašubová v kategórii kladkový luk mladší žiaci získala striebornú medailu. Nastrielala krásnych 499 bodov a  výkonnostný odznak jej ušiel doslova o chlp. Zúčastnených tu bolo menej, takže sa tu eliminácie nestrieľali a mohla sa tešiť z výborného výsledku už v sobotu.

Jurko Rychtárech zviedol dramatický súboj v kategórii holý luk chrobáci. V kvalifikácii nastrieľal 505 bodov (6.miesto v kvalifikácii), čím si vyslúžil ako prvý člen náško klubu výkonnostný odznak SLZ. Super výkon. Na víťaznej vlne vydržal až do semifinále, kde mu víťazstvo tesne uniklo až v piatom sete. Hoci jeho výkon bol vyrovnanejší a celý zápas viedol, jeho súper mal v rozhodujúcej chvíli troška viac šťastia a postup mu vyfúkol pomerom 29:26. To by rozhodilo aj silnejšie povahy. Jurkove sústredenie nápor emócií nevydržalo, takže nakoniec z toho bola nepopulárna zemiaková medaila. Ale je to stále parádny výsledok!

V kategórii holý luk staršie žiačky sme mali dvojnásobné zastúpenie.

Veronika Reťkovská súperila najmä so súťažným stresom. Pocit zodpovednosti a snaha podať čo najlepší výkon jej však zväzovali ruky. Napätie z nej spadlo až ku koncu súťaže, ktorú ukončila 29-bodovým nástrelom v poslednom kvalifikačnom kole. Veríme že nabudúce bude lepšia pohoda a viac takých terčov :-). Atmosféra na Majstrovstvách sa naozaj dala krájať. Celkovo to tentoraz stačilo na 10.miesto.

Ema Košarišťanová opäť súperila s najlepšími. Niektoré z dievčat boli naozaj vo výbornej forme, zásahov do žltej bolo neúrekom. Do eliminácií postúpila z tesne získaného tretieho miesta. Mierne zakolísanie prišlo v semifinále, kde bola nad jej sily neskoršia celková víťazka z domáceho klubu. Ema má však našťastie súťažných skúseností na rozdávanie. Rýchlo našla stratenú rovnováhu a zápas o bronz zvládla suverénne 6:0. Jej radosť z ťažko vybojovanej medaily bola naozaj veľká.

 

Na halových súťažiach sme sa začali zúčastňovať tento rok po prvý raz. A hneď prvý štart na Majstrovstvách Slovenska priniesol medaily. Výsledok nad očakávanie. Myslím že sa halovým súťažiam budeme venovať aj v ďalšej sezóne ;-).

 

Sumár výsledkov:

Martin Kelemen, holý luk muži –                                     2.miesto

Alexandra Kašubová, kladkový luk mladšie žiačky –   2.miesto

Ema Košarišťanová, holý luk staršie žiačky –               3.miesto

Juraj Rychtárech, holý luk chrobáci –                             4.miesto

Miriam Eliášová, holý luk ženy –                                     5.miesto.

Veronika Reťkovská, holý luk staršie žiačky –              10.miesto

 

 

Všetkým zástupcom nášho klubu veľmi pekne ďakujeme za predvedený výkon a GRATULUJEME k dosiahnutým výsledkom!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC 20170324_123221_s_c 20170325_105744 DSCN2351_c DSCN2369_a DSCN2382 DSCN2458_c DSCN2459 P1130006_r P1130014_r P1130021_c_r P1130025_c_r P1130041_c_r P1130073_c_r P1130080_c_r P1130082_c_r P1130089_c_r P1130100_c_r WP_20170326_12_08_27_Pro_sa_c WP_20170326_16_50_35_Pro_c
<
>

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *