Pohár Slávie Právnik, terénna WA

Pohár Slávie Právnik, terénna WA

 

  1. kolo SLZ Slovenského pohára v terénnej a 3D lukostreľbe sa uskutočnilo v nedeľu 28.5.2017 v Dúbravke v priestoroch štadiónu ŠKP Dúbravka. Pretek usporiadal TJ Slávia Právnik Bratislava LO s podporou LK Bratislava.

 

Trať pozostávala z 12 stanovíšť s neznámymi vzdialenosťami. Spolu 15 skupín po nej urobilo 2 okruhy za 3 hodiny čistého času. Počasie bolo slnečné, mierne veterné a teplotou už letné. Najvýraznejší vplyv na výkony strelcov malo spaľujúce slnko a chumelica topoľových semien.

 

Za Arquitis Blatnica sa zúčastnil Maňo Fülöp (opäť sám) a za priaznivých okolností uchmatol pohár za prvé miesto v kategórii Inštinktívny luk muži s nástrelom 171 bodov, 39,6%, 2.375 priemer na šíp (max. 432). Úplné výsledky nájdete na rcherz.com.

 

Terénny pretek má špecifické pravidlá a keďže sa na Slovensku strieľa len zriedka, pripájam zopár detailov a postrehov, na ktoré bežná 3D príprava nepostačuje.

  • Pri terénnej WA sú vzdialenosti vo väčšom rozsahu ako pri 3D (WA či HDH). Pre trate s neoznačenými vzdialenosťami sú konkrétne: biely a žltý kolík 5-35m, modrý kolík 5-45m, červený kolík 10-55m. Tieto vzdialenosti si treba so svojim výstrojom vopred odskúšať, aby ste sa vyhli prekvapeniu, že je nejaký terč až za hranicou vášho dostrelu. Taktiež by som rád upozornil na minimálnu vzdialenosť, pretože táto môže byť problematická pre určité spôsoby mierenia či nezladené šípy.
  • Pri terénnej WA sa používajú rôzne veľkosti terčov (20, 40, 60 a 80cm). Strieľajú sa v nasledovných konfiguráciách:
    • 20cm (4 trojičky vedľa seba), https://rulebook.worldarchery.org/popup.php?ext=59, pre 3D streľbu toto rozostavenie vôbec netrénujeme. Strieľanie jeden šíp na terč a vertikálne premierovanie môžu spôsobiť problémy.
    • 40cm (4 terče do štvorca), rozostavenie ako pri halovej FITA, čo zvádza k nesprávnym odhadom. Terč má len 6 zón (oproti 10 zón na FITA40) a je len dvojfarebný. K tomu sa treba navyše ešte vysporiadať s variabilnými vzdialenosťami (10-20m).
    • 60cm (1 terč) a 80cm (1 terč) predstavujú veľkú výzvu najmä na odhad vzdialenosti a vplyvu vetra, keďže pri týchto terčoch môže byť vzdialenosť až 30m resp. 45m.
  • Narozdiel od 3D princípu „strieľam čo vidím“ má pri terénnej WA každý strelec v skupine pri menších terčoch (20cm a 40cm) vyhradený vlastný terč, na ktorý musí strieľať (podobne ako v hale). K tomu sa priradenie terča strelcovi mení v závislosti od rotácie v skupine mení. Strelec by si mal pred samotnou streľbou overiť, na ktorý terč má strieľať, aby sa vyhol nepríjemnému prekvapeniu (3xM).
  • Terčovnice pri terénnej WA majú spravidla väčšiu plochu ako zvieratká pri 3D. Je to určite šetrnejšie k netrafeným šípom ale môže to zvádzať k ľahostajnosti pri odhade vzdialenosti či mierení.

PS: Martinovi gratulujeme 🙂

DSC_0598 DSC_0599 DSC_0600 IMG_1941
<
>

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *