Majstrovstvá Európy HDH IAA 2019 vo Varíne

LK Varín sa podujal zorganizovať ME HDH IAA v tomto roku v krásnom prostredí Malej Fatry v okolitých lesoch chaty Fatranka. Pre náš klub to bola najväčšia lukostrelecká udalosť roka a vyvrcholenie tréningového úsilia v tomto roku. Čakajú nás síce ešte MS Slovenska a ukončenie SP, ale táto medzinárodná súťaž prináša úplne inú kvalitu a počet konkurentov ako domáce súťaže a je najlepším miestom pre porovnanie našej výkonnosti s európskou 3D lukostreleckou špičkou.

Príprava takéhoto podujatia je nesmierne náročná v podmienkach amatérskeho športu, bez podpory štátu a žiaľ ani sponzori sa práve nepredbiehajú v tom, aby svoje peniaze investovali do tohoto športu.

Rozbeh príprav ME vo Varíne bol poznačený mnohými nejasnosťami okolo toho, kto by mal navonok vystupovať ako organizátor (LK Varín , alebo SLA3D). Mnoho obáv ohľadom organizácie spôsobili aj informácie o problémoch so súhlasmi vlastníkov , aby sa preteky mohli organizovať na ich pozemkoch ( lesy, luky). Dokonca v prvý deň pretekov sa riešil incident, keď za asistencie polície sme nemohli parkovať na lúke pri ceste.

Nepoznáme všetky detaily za týmito problémami, ale máme troška trpkú chuť na jazyku z toho ako niektorí vedia “podporiť a pomôcť” na Slovensku akciu, ktorá navonok reprezentuje našu krajinu. Je nám z toho naozaj smutno….

Som veľmi rád, že napriek týmto problémom Jožko Ďugel s jeho tímom a podporou ďalších klubov zvládol organizáciu výborne. Pripravili 4 trate po 28 zvierat . Perfektne využili okolitý terén – lesy ihličnaté, zmiešané, bučiny, lúky… Strieľalo sa všetkými smermi, dohora, dole kopcom, nechýbali terénne vlny, hra svetla a tieňov. Trate boli náročné na odhad vzdialeností, často sa nedalo orientovať ani podľa kolíkov iných farieb, lebo neboli uložené v rade, ako to býva u nás zvykom. Mnoho terčov bolo vo vzdialenostiach blízkych maximálkam bez ohľadu na veľkosť zvieraťa a kill zóny. Ale na takýchto pretekoch to tak má byť. Trate boli dobre značené.

Páčila sa nám tiež možnosť objednania obedov priamo na chate Fatranka a stánky s občerstvením. Tiež občerstvenie a WC priamo na tratiach. A za ceny o ktorých sme mohli v napr. Rakúsku len snívať. Super fungovala IT poDpora Michala Kurtulíka, informácie o výsledkoch a štartoch v nasledujúcom dni boli načas na webe HDH.

Príjemná bola výhoda domáceho prostredia, všade sme sa ľahko dohovorili, a stretali milých členov organizačného tímu.

Strelnice boli tiež pripravene dobre a dobrú prácu odviedli aj pískači 🙂

Za náš klub sa zúčastnili Róbert Paškuliak v kategórii TRRB seniori (19. mieto) a Matej Paškuliak HU deti (7 miesto). V tímoch za Slovensko 2 sme obsadili 12 miesto. Aj keď sme neskončili vo finále, účasť v pretekoch sme si naozaj užívali, napriek nervozite, ktorá nás sprevádzala každé kolo. Je to úžasná skúsenosť a škola pre budúce preteky. Toto sa natrénovať v záhrade nedá. Zažili sme pekný týždeň s lukostreľbou v krásnom prostredí a s príjemnými ľudmi. Pre nás sa ME HDH IAA 2019 už skončili, ale budeme držať palce ešte tým ktorí budú vo finále bojovať v sobotu o medaily.

Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k organizácii ME vo Varíne, vnímame úsilie, ktoré museli počas týždňov a mesiacov vyvinúť, aby toto podujatie dôstojne reprezentovalo Slovensko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *