Majstrovstvá Európy World Archery v 3D lukostreľbe Maribor 2021

V termíne 28.8. 2021 – 4.9.2021 sa konali ME v Maribore. Slovensko reprezentovala skupina 5 lukostrelcov, z toho 1 bol z nášho klubu – Róbert Paškuliak v kategórii Instinctive bow.

Celkovo sa na šampionáte zúčastnili pretekári z 22 Európskych krajín, ktorí prešli v ich krajinách silnými výbermi, takže sa na pretekoch zišla skutočná európska špička.

Súťažila iba jedna veková kategória v 4 divíziách -TRRB, BB, CU, TRLB). O zlato sa delí iba 8 víťazov.

Pre nás začal sampionát už v sobotu, registráciou. Ešte pred príchodom do Mariboru sme sa zastavili na tréning na parkúre pri Grazi. Bolo to príjemne miesto na tréning v lese. Terén bol výnimočný – členitý, rokliny, potok, krásne scenérie, kvalitné terče.

V nedeľu sa konala kontrola náradia, a oficiálny tréning na cvičnej strelnici. Bolo pôsobivé vidieť toľko kvalitných strelcov, sledovať ich techniku, koučovanie, rozcvičky…

Samotná súťaž začala v pondelok kvalifikáciami po 24 terčov – 1. kolom. Trať bola postavená ľahko, skôr malé vzdialenosti, a bolo povinnosťou strieľať 10-11 v horšom prípade 8. Toto však nie je jednoduché, hlavne keď ruky a hlavu zväzuje nervozita a stres. Po prvom kole náš reprezentant skončil 29. s priemerom na šíp tesne nad 7.

V utorok sa pokračovali kvalifikácie 2. kolom a bola to posledná šanca sa prebojovať do postupujúcej 21-tky. Trať bola ťažšia, napriek tomu sa darilo lepšie, ale ani priemer nad 8 na šíp na postup nestačil. V celkovom umiestnení sa už nič nezmenilo.

Súťažiť v Maribore bolo mimoriadne psychicky náročná. Zároveň to bola jedinečná skúsenosť a porovnanie kde sa nachádza Európa a kde my. Rozdiel je veľký. Aj podmienky v korých trénujeme sú veľké.

Aby sme sa dotiahli na svetovú špičku potrebujeme strieľať priemer okolo 9 na zrovnateľnej trati pri TRRB, čo je na Slovensku skôr hodnota pre kladkové luky.

Dá sa to, ale treba ešte veľa vecí zmeniť, ak chceme patriť k najlepším.

Za to, že sme sa mohli na ME zúčastniť, patrí vďaka SLZ, SLA3D, Peťovi Málekovi. Ďakujem tiež kolegom z reprezentácie za prijemný čas strávený v Maribore

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *