Predvianočné lukošenie v Žiline premiérová učasť LK Arquitis

V sobotu 17.12.2016 sa v Žiline uskutočnila taká malá generálka pod titulom Predvianočné lukošenie. LK Reflex zo Žiliny využil miesto v kalendári SLZ a pripravil svoju prvú verejnú súťaž. Ako sa sami v príhovore priznali, nešlo len o spoločné strávenie príjemného dňa s lukostreľbou ale aj o skúšku organizácie, keďže sa odhodlali v roku 2017 zorganizovať oficiálne kolo pohára SLZ. V tomto duchu sme využili príležitosť na naše osobné generálky. Sofinka a ja (čiže Maňo) sme sa rozhodli viac neotáľať, vykročili sme z pohodlia klubových tréningov a vstúpili na súťažné bojisko.

 

Súťaž bola určená pre lukostrelcov s licenciou SLZ ale bola otvorená aj pre lukostrelcov bez licencie. Pretek bol zorganizovaný v priestoroch žilinského vojenského útvaru, ktorý poskytol dve telocvične, priestranné šatne, jedáleň, kuchyňu s kuchárom, čisté funkčné toalety, parkovisko aj bezpečnostný dozor, proste všetko čo si môžete na halový pretek želať. Nakoniec skončil pretek celkom pozitívne, všetci sme prežili, padol slovenský rekord a Sofinka ulovila prvú zlatú medailu. Výsledky nájdete aj online na http://frontend.rcherz.com/competitions/detail/7258/Predvianocne_lukosenie.

Poznámka autora: Kvôli administratívnym ťažkostiam sú niektorí súťažiaci nesprávne zapísaní. Postihlo to aj mňa. Nie, nedraftovali ma do Reflexu, len sa im nezadarilo pri zapisovaní prihlášky.

 

Ako to už chodí, aj keď sa veľmi snažíte, svet si žije vlastným životom a prekazí aj tie najvznešenejšie plány. Účasť na Predvianočnom lukošení zaostala ďaleko za očakávaniami organizátorov (menej ako 50 registrovaných pri plánovanej kapacite 140).

Poznámka autora: Možno by sa dalo vyhovoriť na uzávierku cesty E50/18 v úseku pod Strečnom, na zúriacu vlnu virózy, na chýbajúcu súčinnosť medzi SLZ a SLA3D, či organizujúcimi klubmi. Zdá sa mi však naivné pri veľkosti členskej základne SLZ a SLA3D organizovať dve súťaže v rovnakom čase prakticky na rovnakom mieste. Toť u susedov v 9 km vzdialenej Tepličke nad Váhom sa uskutočnila v rámci Zimnej halovej ligy 3D SLA3D súťaž Vianočný halový 3D pretek. Aký to mohol byť krásny vianočný naivný sen o spoločnom dvoj-preteku?

20161217_115829 ÔÇô K+-pia 20161217_120820 ÔÇô K+-pia 20161217_120854 ÔÇô K+-pia 20161217_134547 DSC_0553
<
>

Keďže sa chystáme začať zúčastňovať na SLZ halových pretekoch, pridávam podrobnosti o samotnej súťaži. Vo väčšej telocvični strieľali vyššie vekové kategórie na 18m, v menšej telocvični zasa strieľali na 10m chrobáci a ostatné mladšie kategórie. Všetci sme strieľali v dvoch kolách, 10 sád na kolo, 3 šípy na sadu, 40 sekúnd na šíp (myslím). Strelci boli rozdelený do skupín. Každá skupina mala pridelenú terčovnicu so 4-mi terčmi a 160 cm na čiare. Každý strelec mal pridelené číslo terčovnice a index terča (napr. 6A), ktoré slúžili na orientáciu na strelnici aj pri rotácii skupín.

Registrácia prebiehala hneď pri vstupe do haly ešte pred vstupom do šatní. V rámci času vyhradeného na registráciu prebiehala aj kontrola výstroja, túto ale strelci absolvovali až potom, ako sa prezliekli, poskladali luky a pripravili výstroj. Tu by som podotkol, že priestor v šatniach aj v telocvičniach bol veľkorysý. Bolo sa kde zložiť, aj si sadnúť aj si postáť aj sa poprechádzať (možno kvôli tomu, že neprišla ani polovica kapacity).

Po otváracom príhovore, predstavení rozhodcov a krátkej inštruktáži pre nováčikov začal tréning. Tréning pozostával z troch časovo ohraničených sád (približne 2 minúty na sadu). Počas tréningu nebol obmedzený počet šípov. Strieľalo sa hneď na plnú súťažnú vzdialenosť. Na čiare sme rotovali poradie už v tréningu.

Každých 160 cm čiary na terčovnicu bolo rozdelených na polovicu. Z prvej polovice sa strieľalo na terče A a C, z druhej zasa na B a D.

Rotácia na čiare vyzerala nasledovne. V nepárnych sadách strieľali najprv všetci strelci s priradenými terčmi A a B, po nich strelci C a D. V párnych sadách sa poradie otočilo, začínali strelci C a D, po nich išli strelci A a B.

Terče na terčovnici boli rozmiestnené nasledovne:

  • Štvorcové terče: A vľavo hore, B vpravo hore, C vľavo dole a D vpravo dole;
  • Trojité vertikálne terče: vedľa seba zľava A, C, B a D.

Typy terčov boli rozdielne podľa kategórií (pravidlá WA):

  • Nižšie vekové kategórie a DL strieľali na FITA 80cm redukovaný 6 zónový (podľa kategórie buď na 10m alebo 18m);

  • Vyššie vekové kategórie strieľali na FITA 40cm úplný;

  • Seniori KL a OL strieľali na vertikálny trojitý FITA 40cm redukovaný 5 zónový.

Bodovalo sa dvojmo, na papier aj elektronicky. Organizátori boli pripravení. Poskytli papierové bodovačky aj Smartphony s nainštalovanou a prednastavenou aplikáciou, prípadne pomohli nainštalovať a nastaviť aplikáciu na vlastnom Smartphone. V každej skupine strelcov boli vybraní dvaja zapisovatelia, papierový a elektronický.

Po dostrieľaní sa šípov nesmieme dotýkať, kým nie sú všetky body z danej sady zapísané a spočítané. Pokiaľ sa šíp nezapichol/odrazil (slabé luky, najmä deti), treba ho nechať ležať na zemi až kým nebude otlačok na terči zapísaný. Pri odraze treba otlačok poznačiť perom, aby nebol započítaný viac krát. Po správnosti by sa mali perom značiť aj diery po zapichnutých šípoch /pokiaľ hrozí riziko odrazu, tu sa výklady rozhodcov rozchádzali).

Mne sa naskytla skúsenosť byť sám v skupine, keďže mi do skupiny nikto z prihlásených neprišiel. Keď strelec strieľa sám na terč, rotuje na čiare podľa svojho prideleného čísla akoby bol v skupine. Pri zapisovaní je to komplikovanejšie. Strelec má požiadať niekoho zo susedných skupín, aby mu robil zapisovateľa, nemá robiť sám sebe zapisovateľa.

Vo vedľajšej skupine malo dievča technický problém. Až pri nástupe na čiaru si všimlo, že má odstrelené končíky a nemá zo sebou dosť náhradných šípov. Takéto a podobné technické problémy treba nahlásiť rozhodcom. Títo zabezpečia následný dostrel aj jeho správne zapísanie, pokiaľ sa dá technický problém odstrániť. Ale pozor, pri dostrele strieľa iba dotyčný strelec, všetci čakajú za čiarou a samozrejme sa prizerajú. Tu to chce naozaj pevné nervy.

 

Keďže to bola naša generálka, nakoniec pridávam osobné postrehy. Možno sa niekomu zídu pri príprave na budúce halové preteky. Človek by si pomyslel, 60 šípov v hale v spojenej kategórii Holý Luk, však to je to isté ako na našej klubovej 18-tke. Aj som si to pomyslel, ach ako som sa mýlil.

  1. Trénuje sa hneď na súťažnej vzdialenosti. Žiadne zahrievanie naslepo z 3m. Očividne som si zvykol na naše postupné vzďaľovanie od terča. Potreboval som tréning aj celé prvé kolo (42 šípov), kým som začal strieľať na svojej technickej úrovni.
  2. Trénuje sa krátko, len pár sád. Povedal som si, že 4 šípy na sadu sú akurát. Chyba. Povedal som si, kľud dýchaj máš čas. Tréning je ukrutne krátky na to, aby sa spustili automatizmy z našich tréningov.
  3. Súťaž bez trénera alebo klubového druha je bláznovstvo(?), pochabosť(?), meditačné cvičenie majstrovskej úrovne (?) alebo niečo iné, ale asi nie víťazné ťaženie.
  4. 40 sekúnd na šíp je veľmi dlhý čas, pokiaľ ide všetko bez problémov. Je určite dobré využiť tento čas na predýchanie, uvoľnenie a koncentráciu. Keď som však išiel časovo na doraz, často som stál so šípom v ruke na čiare úplne sám, posledný. Nebol to veľmi príjemný pocit, ani mi to veľmi nedopomohlo k lepšiemu výstrelu. A aj napriek tomu, že som z čiary odchádzal medzi poslednými, za celú súťaž som nepočul hlásenie 30 sekúnd (okrem tréningu). Pri troch šípoch na sadu a rotovaní na čiare to z oddychovaním medzi výstrelmi asi netreba veľmi preháňať. Oddychovať sa dá celkom dobre za čiarou.
  5. Nabudúce si nesmiem zabudnúť modré pero na vypisovanie bodovačky.
  6. Nabudúce si nesmiem zabudnúť niečo na prichytenie čísla terča. Toto by malo byť viditeľne prichytené na strelcovi alebo jeho výstroji.
  7. (pre deti) FITA 80cm redukovaný 6 zónový je väčší ako FITA 40cm, ktorú strieľame na tréningu. Je až gigantický, keď sa ho snažíte trafiť z 10m. To neznamená, že budete dávať samé desiatky. Skôr nebudete vedieť, ako mieriť. Podvedome sa budete menej sústrediť, lebo taká veľká desiatka sa hádam ani nedá netrafiť.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *